Keresés ebben a blogban

2010. február 10., szerda

amaríliszről tudni kell

AMARILISZ


A legszebb hagymásnövény az Amarilisz!

Az õsz és a tél egyik nagy slágere az amarillisz, amely hatalmas tölcséres virágaival a növény barátok egyik nagy

kedvence lett hazánkban. A hideg téli napokon is hajtathatunk gyönyörû szép amarillisz hagymákat.

A legszebb hagymásnövény az Amarilisz!Az õsz és a tél egyik nagy slágere az amarillisz, amely hatalmas tölcséres

virágaival a növény barátok egyik nagy kedvence lett hazánkban. A hideg téli napokon is hajtathatunk gyönyörû szép

amarillisz hagymákat. Az amarillisznek hatalmas tölcséres virágai vannak, amelyek sokszor 10-12 napig virítanak, egy

hagymáról akár 4-5 virág is nyílik. A hagyma mérete sokszor a 10-18 cm.-is elérheti. A színválaszték is igen gazdag:

fehér, rózsaszín, piros, narancssárga, rózsaszín csikós, piros-fehér változatban is kapható. Az amarillisz virágzási ideje a

tavasz, de ilyenkor õsszel is láthatunk virágzó példányokat. Ha szeretnénk egy szép amarilliszt otthonunkban,

vásároljunk egy szép nagy hagymát, és ültessük el egy megfelelõ méretû cserépbe úgy, hogy a hagyma egyharmada

legyen a földben. Ne várjuk el a növénytõl, hogy folyamatosan nyíljon vagy õsszel, vagy tavasszal virágzik, mert egy

virágzás nagyon sok tápanyagot kivesz a növénybõl, ezért virágzás után hagyjuk a virágot elszáradni, vágjuk le,

majd utána a növény tápanyaga visszahúzódik a hagymába. Nagyon fontos hogy a virágzási idõszakban

tápoldatozzuk a növényt. Virágoztatás elõtt szigorúan 2-3 hónap nyugalmi állapotot kell hagyni a növénynek, Ilyenkor

tegyük el egy sötét helyre, és ne öntözzük a hagymát. Ha az amarillisz hajtatáskor egy virágszárat, vagy levelet hoz elõször

az már nem fog virágozni, csak levelet fog hozni, de átverhetjük a növényt, ha elõtte egy sötét kartonpapírral letakarjuk,

így virágzásra bírjuk a növényt. A virágzás után csökkentsük le az öntözést, és tegyük el a hagymát egy sötét helyre, és

hagyjuk pihenni. Hõmérséklet: A virágzási idõszakban az ideális hõmérséklet:15-18 fok, a nyugalmi idõszakban: 5-8

fok. Fényigény: A virágzási idõszakban fontos a sok fény, és forgassuk a cserepét kétnaponta, hogy ne legyen

ferde a növény szára, a pihenési idõszakban tartsuk sötét helyen a hagymát. Vízigény: Virágzási és növekedési

idõszakban öntözzük a növényt, de vigyázzunk, a túllocsolás ilyenkor káros lehet, a két locsolás között hagyjuk kiszáradni

kissé a földjét. A pihenési idõszakban, ne öntözzük a növényt. Tápanyag igény: A tavaszi vagy õszi virágzáshoz elõtte

kezdjük el a tápanyagot adagolni a növénynek, az elvirágzás után viszont álljunk le a tápanyag utánpótlással.

Átültetés: A hagymákat késõ õsztõl kora tavaszig bármikor elültethetjük. Minden hagymát külön cserépbe tegyünk. A legtöbbjük

elfér egy 15-ös cserépben, de hagyjunk 5 cm helyet a cserép oldala és a növény között. Használjunk virágföldet vagy egy

rész tõzegmoha, egy rész virágföld és egy rész durva homok keverékét. Csak félig fedjük be a hagymát. Könnyen

szaporíthatjuk a növényt fikohagymákkal.

Kert-varázs: Kertészeti és Életmód magazin. Kert, Szobanövények, kertészkedés, garden magazine,virág, webshop,kertészeti fórum

http://viragcenter.hu Készítette a Joomla! Generálva: 1 December, 2009, 16:381. Egyébként nem csoda, hogy nem virágzott a hagyma,mert eléggé furcsákat írtál a tartásával kapcsolatban.

Javaslom , hogy ne áztasd mert elrohad!Tedd ki az udvarra, ha van, és ültesd szabad földbe, keverj marhatrágyát a földbe, vagy tápot. És ezen felül öntözd meg tápanyagos vízzel hetente majd nyáron. Ilyenkor nyáron szedi össze magát a hagyma, és ebből tud majd virágozni később.

Ősszel vedd be, és tedd sötét, és 15-18 fok körüli helyre. Ne legyen világos,mert levelet fejleszt, és ne legyen sokkal melegebb sem,mert akkor sem virágzik.Ha már látod a bimbót beültetheted cserépbe újra, kicsit öntözd meg, de ezt ne ismételd gyakran, hiszen nincs fény,meg ilyesmi, meg levél sem,csak kis bimbó kezdemény.

Ha már elég nagy a szár amin a bimbó van (úgy 10-15 cm), akkor kiteheted a szobába.Nem kell neki nap, meg segítség.Elvileg kinyílik. Én ezeket idén tanultam,és még nem próbáltam ki nálam mennyire működik. Kédezz utána az indexen is.Vannak hozzáértők szép számmal...na meg csodás amarilliszek is.

Amarílisz hagyma betegsége.

Kertember, 2009. március 2. 14.34

• Növényvédelem

Néha előfordul, hogy a beültetett amarílisz akkor sem akar fejlődésnek indulni, ha mindent úgy csináltunk, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Nem hoz bimbót és levelet sem. Ha ilyet látunk a növényünkön, akkor bizony érdemes nekilátnunk a probléma felkutatásának. Látható, hogy a hajtás elindult ugyan, de meg is állt, elsárgult, a külső levelek már el is száradtak, valamint kiterjedt barna foltok jelentek meg. Időben felismert gond kezelésével a hagyma életét menthetjük meg. Lehet, hogy már nem fog virágozni az évben, de gondos nevelgetéssel jövőre több és szebb virágot hozhat. Azonban, ha magára hagyjuk a hagymát, akkor végérvényesen tönkre mehet.

Mi lehet a gond?

A megérdemelt pihenés után elültetett hagyma gyorsan hajtásnak indul. Persze ez a gyorsaság a külső környezeti tényezőktől nagyban függ. Meleg (18-22 0C) körülmények közöztt, nedves talajban akár egy hét alatt is növekedésnek indulhat, de mindenféleképp 4 héten belül. Ha ez idő alatt mégsem csinál semmit, akkor valami gond van. Sokszor csak a figyelmetlenségünk köszönhető, hogy nem hajt avirág, ezért pontokba szedve leírom az amarílisz virágoztatást.

1; A pihentetőből elővett hagymáról eltávolítjuk a felesleges száraz részeket, esetleg a tavalyi levél és szármaradványokat. A hagyma takarítását ne végezzük éles eszközzel, nehogy megsértsük a húsos hagymaleveleket. Többnyire elegendő, ha kézzel, vagy egy száraz ronggyal ledörzsöljük az elhalt részeket. Amikor pihenőbe raktuk a hagymát, akkor sok egészséges gyökér is volt rajta, ezeknek a gyökereknek jelentős részét elveszti pihenés során, azok összesnek, beszáradnak. Ültetés előtt az elhalt gyökereket is el kell távolítani, vigyázva, hogy az élőket ne törjük le. A gyökér alapot is szépen ki kell tisztítani. Amennyiben a hagymán betegség nyomát érzékeljük, penész, vagy rothadás jele, akkor az ellen védekezni kell. Langyos vízben le kell mosni a beteg részeket, majd gomba és baktériumölő oldatban be kell áztatni a hagymát. Néhány perces teljes bemerítés elegendő.

2; Az előkészített hagymát megfelelő méretű cserépbe ültetjük, oly módon, hogy legalább a fele kilátszódjon a földből. A hagmát általában télen ültetjük, ezért nagyon fontos, hogy a föld amibe kerül ne legyen hideg, mert akkor megfázhat a hagyma, könnyen elszaporodhatnak rajta a káros szervezetek. Ültetés előtt, ezért vigyük be a földet a lakásba és néhány óra alatt hagyjuk átmelegedni. A föld laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű legyen. Fontos, hogy ne pangjon az öntözővíz a hagyma körül.

3; Ültetést követően meleg helyen kell hajtatni. Azért, hogy ne kelljen többször ültetnem, egy alkalommal elteszem az összes hagymát. De hogy ne egyszerre virágozzanak, szoktam olyat csinálni, hogy csak néhány cseréppel viszek meleg helyre, a többit 5-8 fokos helységben tárolom. Ezzel rizikót vállalok, mert, ha valamelyik hagymában bújkál a kisördög, akkor az megbetegszik, rothadásnak indul a hagyma, ezért gyakran nézegetem őket és szükség esetén cselekszem. Hűvös helységben is fejlődésnek indul ugyan a hagyma, de könnyen meg is fázhat, ami azzal jár, hogy a rajta megbúvó baktériumok, gombák szaporodásnak indulnak és a hagyma leveleiből táplálkoznak, megrothasztják azt. Ezért javaslom azt, hogy akinek több hagymája van az szakaszosan ültesse el őket, így nem kell átmenetileg sem hűvös helyen tárolni.

4; Most már csak gondoznunk kell, ami főként az öntözésből áll. Tápoldatozni majd csak tavasz közepétől kell. Az öntözés mellett, ha szükséges akkor fénykezelnünk kell, valamint karózni, ha virágzik. Ha gondosságunk ellenére mégis megfertőződne, akkor azt időben kell észlelni.

Ilyen látvánnyal szembesülhetünk, ha a hagymát kivesszük a földből. Jól látható, hogy a fellevél már elrothadt, az alatta található első húsos levélen is megjelentek a barna foltok. A kép alján kivehetők az elbarnult gyökerek is. Azonnal cselekednünk kell.

A fentiekből láthatjuk, hogy hol is követhetünk el hibákat, amitől a gombák, baktériumok megfertőzhetik a hagymát. Egy ilyen fertőzés hatására az amarílisz nem, vagy csak nagyon későn hajt ki. Előfordul, hogy elindul a hajtás, de rövid időn belül lelassul, megáll, majd beszárad. Ha a hagyma földből kiálló részét kézzel megnyomjuk akkor puha tapintású, csúszós, esetenként büdös is. A fenti tünetek esetén gyorsan kell cselekednünk. A hagymát ki kell venni a földből, a gyökér részét meg kell pucolni. A hagymát borító leveleket mindaddig el kell távolítani, amég egészséges részhez nem érünk. A képen csak a külső védőleveleket távolítottam el, így szembetűnő, hogy az alatta lévő húsos levél is már milyen beteg. Ne sajnáljuk, ha húsos levelet is le kell szedni, mert ezzel a hagyma életét mentjük meg. Fontos, hogy teljes hagymalevelet el kell távolítani. Azt nem lehet, hogy fél réteget leszedünk, a másik felét meghagyjuk, mert az már nem életképes. Ezt követően langyos vízben az egész hagymát meg kell mosni, majd a már korábban írt gombaölő, baktériumölő vegyszeres vízben néhány óráig áztatni. Ezután hagyjuk megszáradni a hagymát, majd ültessük el, de nehogy abba a földbe amelyikből kivettük. Új, friss földbe kell ültetnünk.

Szinte teljesen elpusztultak a gyökerek. Egyedül a felső részén látni egy szál fehér színű élő gyökeret. Az elhalt részeket óvatos mozdulattal egész a gyökéralapig el kell távolítani.Az elhalt, beteg részektől megtisztított hagymák. A gyökérrész az alapig szépen lecsupaszított, csupán néhány szál élő gyökér maradt meg. Látni még ugyan barna foltokat a hagymán, de ezek már csak a betegségtől képződött nyálka maradványai. Ezeket kell langyos vízben lemosni, majd gomba-baktérium pusztító oldatba beáztatni a hagymát.http://www.janosekweb.com/melcsi/webnaplo/amarilisz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése